5 temeljnih vrijednosti kontrolinga i efekt povećanja vrijednosti poduzeća

15. srpnja 2021.

2 min čitanja
ACJ AIMS žarulja u ruci

Studija slučaja

Prije 25 godina, pri samom završetku mog fakultetskog obrazovanja slušala sam predmet „Kontroling u poduzećima“ na tada novoj katedri Ekonomika poslovanja. Iskreno, tada mi je kao i većina ostalih predmeta sve ono što sam slušala i trebala naučiti bilo teško zamislivo kako implementirati u praksi u poduzeću. Imala sam sreću, pa sam još kao pripravnik dobila zadatak da izradim plan poslovanja poduzeća po šiframa aktivnosti.

U trenutku kada sam ja dobila zadatak, nisam bila niti svjesna da će me on usmjeriti u područje kontrolinga i da će moj interes u cijelom radnom vijeku biti kako čuvati vrijednost poduzeća i kako pomoći da se njegovi potencijali koriste na najbolji mogući način.

Za nekog tko se do tada nije susretao s planiranjem, jer ga u poduzeću nije niti bilo zadatak je bio jako izazovan. Troškovi su se do tada u tom poduzeću samo evidentirali, a o promjenama po prihodima i troškovima se nije niti izvještavalo. Također nije bilo naznaka upravljanju temeljem strukturiranih podataka. Nije nebitna činjenica da se radilo o velikom poduzeću s više različitih djelatnosti poslovanja i obuhvata upravljanja.

Zadatak sam odradila najbolje što sam u tom trenutku znala. S vremenskim odmakom svjesna sam toga da je to bilo na „osnovnoj“ razini. No, tada je napravljen prvi korak, za mene i za poduzeće. Ali ono što se za mene pokazalo kao najvrjednije, je smjer u kojem je krenuo moj interes za razvoj. Kretanje u smjeru razvoja kontrolinga, a s mojim razvojem rasla je svijest i za poduzeće. Prvenstveno usmjerena na prepoznavanje važnosti planiranja, izvještavanja i upravljanja.

Vrijednosti kontrolinga

U nastavku su vrijednosti kontrolinga koji daju odgovor zašto bi trebali, kao poduzeće koje se razvija trebali krenuti malim, ali hrabrim koracima u smjeru razvoja kontrolinga u poduzeću:

1. Razvojem kontrolinga potičete razvoj potencijala vaših zaposlenika

2. Potiče vas na podizanje svijesti o načinu upravljanja poduzećem

3. Pruža pomoć i potiče na gledanje "šire slike"

4. Pravovremeno ćete uočavati nove prilike

5. Povećat ćete vrijednosti poduzeća.

Sve gore navedene razloge sam navela kao sažetak promišljanja o svim vrijednostima kontrolinga kojima se direktno povećava dodana vrijednost poduzeća. I zato u svojim tekstovima uglavnom naglašavam na različite načine kojima možete poboljšati sebe i poslovanje svoga poduzeća.

Jer, vrijednost poduzeća ne povećava samo imovina nego i iskorištavanje novih mogućnosti, kompetentni zaposlenici, uređeni procesi….

Važnost razvijanja novih vrijednosti

Samo ako kontinuirano pronalazite i razvijate nove vrijednosti u poduzeću osigurat ćete dugoročni uspjeh poduzeća, bez obzira na okruženje. Nemojte „stajati u mjestu“, jer promjene se dešavaju brže nego ikada prije.

Pomažemo poduzećima u implementaciji kontrolinga i osiguravanja dugoročnog uspjeha poduzeća.

Autor: Anka Cvitanović Jovanić

Prijavite se na newsletter

Prijavom prihvaćam da se moji podatci spremaju u bazu podataka i koriste u svrhu slanja newslettera ACJ AIMS d.o.o.

Newsletter