Kako postati disciplinirana i izbjegavati prokrastinaciju?

28. srpnja 2022.

5 min čitanja
ACJ AIMS manjak interesa

Često se ulovite kako nemate dovoljno vremena, kako neke stvari odgađate, pronalazite izgovore za donošenje odluka....

Znate li kako je Leonardu Da Vinciju trebalo 16 godina da završi sliku Mona Lise?

Svjesni smo svi kako je mogao u tih 16 godina naći vremena ili inspiracije za završiti sliku u kraćem roku? A vjerojatno je samo odgađao odluku da kaže, ok. Zadovoljan sam, slika je gotova. Njegovo vjerojatno, odgađanje ili prokrastinaciju vrlo često susreće većina ljudi u svakodnevnom životu.

Razloge za prokrastinaciju najčešće stavljamo u osnovne grupe:

  1. Manjak interesa ili gubitak motivacije
  2. Strah od budućnosti ili reakcija
  3. Način rada

Na konkretnim primjerima iz života približit ću razloge zašto su tako grupirani. Vjerujem kako ih možete osvijestiti na poslu ili u životu i pokušati ih izbjegavati, tj. poraditi na njima.

1. Manjak interesa ili gubitak motivacije

ACJ AIMS djevojka koja odmara

Na svom primjeru odgađanja završetka poslijediplomskog studija ću pokušati objasniti zašto sam manjak interesa stavila na prvo mjesto.

Poslijediplomski studij sam upisala u vrijeme kad sam imala dvoje djece, voditeljsku poziciju na poslu i interes za dodatnim obrazovanjem. Znala sam kako ću trebati svoje slobodno vrijeme posvetiti dodatnom učenju, pisanju, proučavanju i u trenutku donošenja odluke o nastavku školovanja sam bila sigurna kako ću sve obveze bez problema iskombinirati i u roku završiti poslijediplomski studij.

Predmeti su mi bili interesantni, učila sam za ispite i manje više sve u roku položila. No, došlo je vrijeme kada je trebalo izabrati temu poslijediplomskog, napisati i obraniti magistarski rad.

U tom trenutku mi se značajno smanjio fokus na završetak i stalno sam pronalazila raznorazne razloge kako sada ne stignem, kako ću nastaviti kada budem na godišnjem odmoru i sl. Ukratko, odgađala sam zbog nedostatka interesa. Da sam pisanju rada pristupila disciplinirano kako sam do tada pristupila polaganju ispita, vjerojatno bi ga vrlo brzo završila.

U međuvremenu sam otišla na porodiljni s trećim djetetom i eto meni dobrog razloga koji mogu koristiti za samo opravdanje i nedostatak discipline.

Sve do trenutka kada su me pritisnuli rokovi i nemogućnost daljnjeg odlaganja. Osoba sam koja ne voli ostavljati iza sebe nezavršene poslove. Imala sam i obvezu povrata financijskih sredstava ako ne završim magistarski u rokovima. Trenutak ponovnog interesa za pisanje rada i pronalaženje vremena za studioznu razradu je ponovo bio tu.

To je bio trenutak kad sam bila na menadžerskoj poziciji, radila sam preko 12 sati svaki dan, spavala 4-5 sati dnevno, balansirala obiteljske obveze i sigurno je to bio jedan od težih razdoblja moga života.

No, ponovno mi se vratio interes, kad je interes prisutan lakše je i zadržati fokus, pronaći vremena, discipline i motivacije za balansiranje svih obveza.

To ljeto sam napisala više stranica magistarskog rada u par mjeseci, nego svih godina prije toga.

Dakle, što je više interesa, sigurno je lakše ostati discipliniran. Pronađite uvijek razlog koji će vas motivirati i pomoći u zadržavanju discipliniranosti.

2. Strah od budućnosti ili reakcija

ACJ AIMS pogled kroz staklenu kuglu

Moj primjer završetka poslijediplomskog studija nije imao veze sa strahom od budućnosti. Kao što sam već rekla, bio je vezan s nedostatkom interesa.

E, sada ćemo uzeti jedan drugi primjer moje kolegice koja razmišlja o nastavku školovanja, ali nije sigurna hoće li imati dovoljno vremena. Kolegica je više puta u našoj komunikacija ponavljala kako bi htjela nastaviti školovanje. Obrazovanje bi joj prvenstveno omogućilo nove prilike na poslu, u smislu povećanja plaće i to joj je glavni motiv.

No, nije sigurna hoće li njezin trud biti prepoznat. Nije sigurna hoće li joj trenutni poslodavac povećati plaću ili će morati potražiti svoju novu priliku negdje drugdje.

Dolazimo do straha od budućnosti ili reakcije poslodavca. Strah je povezan s promjenom radnog mjesta. Na trenutnom radnom mjestu je zadovoljna s kolegama i svojim poslom koji radi, ali procjenjuje kako financijsku situaciju u kojoj se nalazi mora dugoročno rješavati većim primanjima.

Ako će prevladati strah, nastavit će školovanje i kad završi sigurno će imati drugačiju perspektivu prilikom donošenja odluke što i kako dalje. Možda se i okolnosti promjene, teško je znati. Nitko nema čarobnu kuglu što budućnost nosi.

Sigurno je samo da će, ako ostane "blokirana" strahom, ostati na istoj razini obrazovanja i bez mogućnosti pregovaranja o promjeni radnih uvjeta.

Strah od nepoznatog u budućnosti i rizik koji stoji iza toga je glavni uzrok zbog kojeg se plaši napraviti takav korak.

Strah od budućnosti se može odnositi i na novi posao (hoću li uspjeti ?), ispite (hoću li položiti?), povezan je možda i sa strahom gubitka podrške i sl.

Mi na temelju prijašnjih vlastitih iskustava procjenjujemo što bi se moglo dogoditi. Kako dobro, tako i loše. A zapravo, ne znamo što će se u budućnosti dogoditi. Trebamo se samo odvažiti i imati pozitivan stav kako će ishod biti pozitivan.

3. Način rada

I za kraj još jedna grupa uzroka odgađanja ili nedostatka discipline. Sigurno poznajete osobe koje "kad se nečega prime, ne odustaju" ili "puno različitih npr. rekreacijskih aktivnosti je probala, ali nikako da se odluči za neku...".

Te osobe jednostavno imaju drugačije načine rada, drugačiji pojam discipline i odgađanja težih stvari.

One koje ne odustaju, vjerojatno su nailazile na teže zadatke, aktivnosti u životu, ali su zadržale fokus i odradile do kraja. Bez odgađanja i bez pronalaženja razloga kako nije pravo vrijeme i sl.

Ove druge osobe gotovo sigurno su mijenjale npr. rekreacijske aktivnosti u trenutku kada su shvatile kako im je možda preteško, nije zabavno, ne vide napredak...

Svi smo mi bili "u koži" jedne i druge osobe. Samo je pitanje koji od ta dva načina pristupanja aktivnostima prevladavaju u našoj svakodnevici.

Promislite, koji od gore navedenih razloga uzrokuju nedostatak discipline i odgađanja aktivnosti ili odluka. Evo za vježbu u nastavku i jedan kratki zadatak. Zamislite se s jednim konkretnim problemom, možda situaciji,  dilemi koju imate ili cilj koji nikako da krenete realizirati. Potrebno je max 10-ak min za vježbu.

Zapišite ga prema prijedlogu praćenja koraka koje vidite u nastavku teksta pa napišite odgovore.

Primjer problema

Nedostatak vremena za redovitu tjelovježbu, a kontinuirano osjećam bolove u leđima zbog sjedećeg položaja tijekom cijelog dana.

  1. Što želim postići? Želim se osjećati bolje, učiniti nešto za svoje zdravlje.
  2. Koliko sam motivirana u pronalasku rješenja (od 1-10)? 5
  3. Koji mi je prvi korak? Pronaći na mobitelu besplatnu aplikaciju koju mogu preuzeti i krenuti s vježbom od 10 min. dnevno.
  4. Kada ću ga napraviti? Danas ću odabrati aplikaciju, a s vježbom krećem sutra ujutro. Probudit ću se 20 min ranije.
  5. Što će se nakon toga promijeniti? Osjećat ću se bolje i postepeno produžiti vrijeme trajanja vježbi.
  6. Imam li druge mogućnosti? Povremene masaže, tablete protiv bolova....
  7. Što me može spriječiti u aktivnosti? Opravdanje kako nemam vremena.

Malim promjenama činite više za sebe! Samo budite dosljedni u primjeni novih navika.

Autor: Anka Cvitanović Jovanić

Prijavite se na newsletter

Prijavom prihvaćam da se moji podatci spremaju u bazu podataka i koriste u svrhu slanja newslettera ACJ AIMS d.o.o.

Newsletter