Tko je u IT sektoru najuspješnije iskoristio prilike u korona krizi?

2. kolovoza 2021.

2 min čitanja
ACJ AIMS rad za komputerom

Korona kriza je mnogim industrijama „otvorila oči“ i pokazala im da je digitalizacija poslovanja neizbježan smjer, a IT sektoru je povećala prilike za rast.

Mnogi su o digitalizaciji samo razgovarali i polagano se pripremali na nju. No, ubrzanje je u svim sektorima bilo nužno uslijed povećanog obima rada od kuće, online komunikacije i potreba za većom dostupnosti podataka.

Poslovanje IT sektora

Na početku par informacija o poslovanju IT sektora u RH: prihodi IT sektora u 2020. dosegli su 14,6 milijardi kuna te je ukupno je otvoreno 1.400 novih radnih mjesta.

Od ukupnog broja poduzeća koja su predale financijske izvještaje u NKD-u J62, 1.280 poduzeća nema zaposlenih, a nešto više od 1.500 poduzeća ima jednog zaposlenog. Prema trenutno dostupnim podacima oko 1.300 poduzeća ima 2-10 zaposlenika. 70% zaposlenika je u velikim poduzećima.

U provedenom istraživanju tražili smo odgovor na pitanje: prema različitim kriterijima promatranja poduzeća, tko je u IT sektoru najuspješnije iskoristio prilike u korona krizi te povećao prihode, broj zaposlenih i plaće?

Predmet obrade podataka

U istraživanju smo obradili 331 poduzeće, a ista su ostvarila ukupno 4,3 mlrd prihoda, što je povećanje za 9% u odnosu na 2019.g. U obrađenim poduzećima bilo je na kraju 2020.g. zaposleno 7.184 radnika, što je povećanje za 10% u odnosu na 2019.g.

Napomena: prema trenutno dostupnim podacima na profilnim stranicama poduzeća primijećeno je na promatranim poduzećima značajno povećanje zaposlenih u odnosu na broj zaposlenih na kraju 2020.g., što upućuje na nastavak ekspanzije u tim poduzećima i u ovoj godini.

ACJ AIMS obrada podataka u IT sektoru

Obrađena su poduzeća čija je osnovna djelatnost prema NKD-u 6201 - računalno programiranje. Poduzeća su različitih veličina, starosti, specijalizacija i locirana u različitim dijelovima RH.

U obradi podataka koristili su se sljedeći kriteriji za grupiranje poduzeća:

  • prema segmentu poslovanja
  • prema broju zaposlenih
  • prema starosti poduzeća
  • prema regionalnoj podjeli

Na grafičkom prikazu je vidljivo učešće obrađenih poduzeća prema kriterijima, a detaljnije o istraživanju i rezultatima pogledajte u dokumentu.

ACJ AIMS segmenti poslovanja

Zaključak

Mala poduzeća osnovana od 2015.g., koja rade u naprednim alatima i čiji su klijenti poduzeća koja tijekom korona krize nisu odustala od investicija u digitalizaciju i prilagodbu svog poslovanja su ostvarila najveći rast prihoda i plaća. 

Prihodi u malim poduzećima su u prosjeku povećani za 24%, plaće 9%, a broj zaposlenih 29%. Prihodi poduzeća čija osnovna djelatnost podržava razvoj cloud rješenja, IoT tehnologiju i proizvodnu automatizaciju povećani su za 20%.

Također, možemo zaključiti da su mala i mlada poduzeća u proteklom razdoblju najbolje iskoristila svoje glavne prednosti: agilnost, brzu prilagodbu novim okolnostima i efikasnost.

Što moraju znati brzorastuća poduzeća:

RAST PODUZEĆA MOŽE UZROKOVATI VEĆE POTEŠKOĆE NEGO STAGNACIJA AKO MANAGEMENT PRAVOVREMENO NE PRILAGODI NAČIN UPRAVLJANJA LJUDIMA I ORGANIZACIJOM.

Srednja, starija poduzeća moraju povećati konkurentsku prednost razvojem svojih zaposlenika prvenstveno ulaganjem u nova znanja i tzv. soft skills (kreativnost, fleksibilnost, motiviranost za kontinuiranim učenjem, komunikativnost....). Prihodi su u prosjeku povećani za 2%, a broj zaposlenih stagnira.

Preporuke

  • prepoznajte trenutak za promjenu poslovnog modela
  • zaposlite prave ljude
  • smanjite rizik naplate
  • uspostavite procese kojima će se zadržati brzina i efikasnost poslovanja
  • sinkronizirate timove koji rade na projektima
  • povećate razinu kvalitete usluge

Bez obzira kojim segmentom poslovanja se bavili, bilo da ste poduzeće osnovano u proteklih par godina ili poslujete više od 20-ak godina menadžment poduzeća je pred velikim izazovom prilagodbe poslovnog modela.

Imamo iskustvo, znanje i volimo izazove – obratite nam se, rado ćemo vam pomoći.

Autor: Anka Cvitanović Jovanić

Prijavite se na newsletter

Prijavom prihvaćam da se moji podatci spremaju u bazu podataka i koriste u svrhu slanja newslettera ACJ AIMS d.o.o.

Newsletter