Ako želite podići svoje poduzeće na višu razinu, izradite realan poslovni plan!

22. lipnja 2023.

6 min čitanja
ACJ AIMS sastanak

Važnost poslovnog plana

Poslovni plan pruža putokaz za rast i uspjeh, pomaže privući i zadržati vrhunske talente, poboljšava učinkovitost i produktivnost te povećava šanse za osiguranje financiranja.

Pokretanje malog poduzeća može biti i uzbudljivo, ali i zastrašujuće. Potrebno je donijeti bezbroj odluka i izvršiti zadatke, a može biti teško znati odakle započeti. Jedan od najvažnijih koraka u pokretanju i razvoju uspješnog malog poduzeća je izrada poslovnog plana.

Poslovni plan je pisani dokument koji ocrtava ciljeve, strategije i taktike poduzeća za postizanje tih ciljeva.

Kako poboljšati poslovanje poduzeća?

Služi kao putokaz za razvoj poslovanja, pružajući jasan smjer za rast i uspjeh. U ovom postu istražit ćemo važnost poslovnog planiranja za mala i srednja poduzeća i prednosti koje ono može pružiti.

Postavite jasne ciljeve

Sigurno ste se u životu puno puta imali neku želju, a onda ste zapeli u realizaciji. Najčešće je to s novogodišnjim odlukama ili odlukama tipa: zdravije ću živjeti, više ću spavati i sl. Imali ste želju, mislili kako ste motivirani, a onda opet ništa od realizacije.

Zbog nedostatka jasno postavljenog cilja i malih koraka koje vode prema tom cilju, vrlo često se želje nikada ne realiziraju.

U poslovanju je slično, znate kako želite povećati konkurentnost, imati više novca na računu, a negdje u realizaciji zapnete. Tu vam u pomoć može uskočiti planiranje i izrada poslovnog plana.

Poslovni plan pomaže malim i srednjim poduzećima da definiraju svoje ciljeve, kako kratkoročne tako i dugoročne.

Jasno definirani ciljevi mogu vam pomoći da ostanete usredotočeni i usklađeni s onim što treba postići. Bez jasnih ciljeva i zadataka, timu može biti teško odrediti prioritete u radu i ostati na pravom putu.

Poslovni plan također pomaže malim i srednjim poduzećima da prepoznaju potencijalne prepreke i razviju strategije za njihovo prevladavanje.

ACJ AIMS cilj u poslovanju

Pripremite informacije za donošenje odluka

Poslovni plan pruža okvir za donošenje odluka. Ocrtava strategije i taktike koje će se koristiti za postizanje uspjeha i daje jasan put naprijed.

Ovaj okvir pomaže malim i srednjim poduzećima da donose bolje odluke osiguravajući da su sve odluke usklađene s ciljevima poduzeća.

Na primjeru nove internetske trgovine odjećom, definiranje njihove ciljne publike i konkurencije bio bi identificirati njihovu idealnu demografsku skupinu kupaca (npr. žene u dobi od 18 do 35 godina koje su zainteresirane za održivu modu) i analizirati cijene svojih konkurenata, marketinške strategije i recenzije kupaca.

Lokalni kafić mogao bi upotrijebiti svoj poslovni plan za ocrtavanje svoje marketinške strategije, uključujući taktike kao što su oglašavanje na društvenim mrežama, promocije u trgovini i događaji u zajednici.

Privucite i zadržite talenate

Možda ste vlasnik poduzeća koji može dobro organizirati svoj radni dan, pratiti realizaciju svojih ciljeva, ali imate radnike koji imaju problem s motivacijom, sa željom da uče i razvijaju se.

Realan poslovni plan također može pomoći malim i srednjim poduzećima da privuku i zadrže najbolje talente. S jasnim planom za rast i uspjeh, zaposlenici mogu vidjeti budućnost u poduzeću i razumjeti kako se njihovi doprinosi uklapaju u tu viziju.

To može povećati angažman zaposlenika i zadovoljstvo poslom, što u konačnici dovodi do boljih stopa zadržavanja.

Poboljšajte učinkovitost i produktivnost

Jedna od vrlo velikih prednosti planiranja je i bolja učinkovitost, iskoristivost vremena i resursa poduzeća.

Kada postoji poslovni plan, mala i srednja poduzeća mogu identificirati područja neučinkovitosti i razviti strategije za poboljšanje produktivnosti. Prepoznavanjem i rješavanjem neučinkovitosti, mala i srednja poduzeća mogu optimizirati svoje poslovanje i smanjiti troškove, što u konačnici dovodi do povećanja profitabilnosti.

U nastavku je samo nekoliko primjera naših klijenata koji su poboljšali učinkovitost boljim planiranjem i ulaganjem u organizacijske procese.

Mala maloprodajna trgovina primijetila je da njihovo upravljanje zalihama uzrokuje kašnjenja u obnavljanju zaliha proizvoda. Implementacijom novog sustava zaliha i optimiziranjem procesa naručivanja, uspjeli su smanjiti vrijeme obnavljanja zaliha za 50%, što je rezultiralo bržim vremenom obrade i povećanim zadovoljstvom kupaca.

Proizvodna tvrtka srednje veličine otkrila je da njihova proizvodna linija ne radi punim kapacitetom zbog čestih kvarova opreme. Ulaganjem u redovno održavanje i nadogradnju zastarjele opreme uspjeli su povećati učinkovitost proizvodnje za 30%, što je rezultiralo značajnim povećanjem prihoda.

Mala konzultantska tvrtka shvatila je da njihov tim troši previše vremena na administrativne zadatke kao što su praćenje troškova i zakazivanje sastanaka. Izdavanjem ovih zadataka vanjskim izvođačima i implementacijom digitalnih alata za automatizaciju tih procesa, uspjeli su osloboditi dragocjeno vrijeme i povećati naplative sate za 20%.

Građevinska tvrtka srednje veličine borila se s čestim kašnjenjima projekta zbog loše komunikacije između timova i dionika. Implementacijom sustava za upravljanje projektima i redovitim provjerama s klijentima, uspjeli su poboljšati komunikaciju i smanjiti kašnjenja za 25%, što je rezultiralo poboljšanim ishodima projekta i povećanim zadovoljstvom klijenata.

Osigurajte dodatne izvore financiranja

Ako ste ikada do sada trebali posegnuti za dodatnim izvorom financiranja, bilo kod banaka ili ste tražili bespovratna sredstva iz EU fondova, morali ste pripremiti poslovni plan.

Iskusni analitičari vrlo lako mogu procijeniti koliko ste bili realni u izradi svog poslovnog plana.

Uvid u podatke o vašem poslovanju, način obrazlaganja vašeg dosadašnjeg rada i ideje za koju vam trebaju dodatna sredstva daju vrijedne informacije koje budu presudne prilikom donošenja odluke o financiranju.

Dobro napisan poslovni plan može pomoći malim i srednjim poduzećima da osiguraju financiranje od investitora ili financijskih institucija.

S jasnim planom koji postoji, ulagači mogu vidjeti potencijal za rast i uspjeh, što povećava vjerojatnost da će osigurati potrebna sredstva.

Tehnološki startup koji traži financiranje od investitora rizičnog kapitala mogao bi upotrijebiti svoj poslovni plan kako bi jasno artikulirao svoj vremenski raspored razvoja proizvoda, projekcije prihoda i izlaznu strategiju.

ACJ AIMS dodatni izvori financiranja

Napredujte na konkurentnim tržištima

Kako prepoznati u kojem smjeru se razvija industrija u kojoj nudite svoje usluge, ako se kontinuirano ne propitujete gdje ste na tržištu? Vrlo teško ili bolje reći gotovo nikako.

Na današnjem konkurentnom tržištu mala i srednja poduzeća moraju jasno razumjeti svoje konkurentsko okruženje kako bi preživjela i napredovala. Poslovni plan pomaže malim i srednjim poduzećima da identificiraju svoje konkurente i razviju strategije za diferenciranje od tih konkurenata.

Definiranjem jasnih ciljeva i zadataka te ocrtavanjem strategija i taktika za postizanje uspjeha, mala i srednja poduzeća mogu se razlikovati od svojih konkurenata. Ova diferencijacija može biti moćan alat za privlačenje kupaca i izgradnju lojalnosti brendu.

Razumijevanjem konkurencije i razvojem plana moguće se istaknuti na tržištu, a mala i srednja poduzeća mogu povećati svoje šanse za uspjeh.

Na primjeru malog poduzeća koja se prilagođava promjenjivim tržišnim uvjetima: restoran koji se tijekom pandemije COVID-19 prilagodio kako bi ponudio više opcija za van i dostavu preživio je s većom vjerojatnošću nego onaj koji je samo čekao da pandemija završi.

Zaključno

Realan poslovni plan bitan je alat za mala i srednja poduzeća koja žele pokrenuti i razviti uspješno poslovanje.

Pruža osnovu za rast i uspjeh, pomaže privući i zadržati vrhunske talente, poboljšava učinkovitost i produktivnost te povećava šanse za osiguranje financiranja.

Ako želite podići svoje malo i srednje poduzeće na višu razinu, počnite s realnim poslovnim planom!

Pokretanje i vođenje uspješnog malog poduzeća san je mnogih ljudi. Međutim, pretvaranje tog sna u stvarnost može biti izazovno.

Na današnjem konkurentnom tržištu, za uspjeh je potrebno više od same sjajne ideje. Potreban je čvrst plan koji opisuje korake potrebne za postizanje vaših ciljeva.

Tu na scenu dolazi poslovni plan. Poslovni plan je putokaz koji ocrtava ciljeve, strategije i taktike vašeg poduzeća za postizanje uspjeha.

To je bitan alat za svakog vlasnika malog poduzeća jer pruža okvir za donošenje odluka, postavljanje prioriteta i raspodjelu resursa.

Planirajte prve korake u poduzetništvu temeljene na kvalitetnim temeljima održivog plana. 

A ako tek želite postati poduzetnik pročitajte više o poticajima za samozapošljavanje.

Želite li pomoć pri samostalnoj izradi poslovnog plana ili u nedostatku vremena trebate uslugu izrade poslovnog plana, javite nam se na mail [email protected]

Ako se bavite prodajom usluga možete preuzeti i Poslovni plan za poduzeće u uslužnim djelatnostima.

Organiziramo i radionice PLANIRANJE I POSLOVNI PLAN.

Autor: Anka Cvitanović Jovanić

Prijavite se na newsletter

Prijavom prihvaćam da se moji podatci spremaju u bazu podataka i koriste u svrhu slanja newslettera ACJ AIMS d.o.o.

Newsletter