Poslovni plan za kreditore: Jednostavni koraci i primjeri za startupove

19. studenoga 2023.

10 min čitanja
ACJ AIMS poslovni plan

Razumijevanje procesa i koraka uključenih u izradu poslovnog plana može značajno povećati vaše šanse za uspjeh. Ovaj vodič će vam pružiti korisne savjete i strategije kako efikasno izraditi poslovni plan koji će privući kreditore i investitore.

Vrlo važno je odmah na početku odgovoriti na pitanje u koju svrhu izrađujete svoj poslovni plan. U ovom tekstu ću pojasniti kako napisati poslovni plan koji trebate dostaviti kreditorima kako bi vam odobrili dodatne izvore financiranja.

Vaš poslovni plan je mapa po kojoj planirate razvijati svoje poslovanje. 

Upravo zato je važno kreditorima da imaju sigurnost kako je i vama samima jasno što zapravo u svom poslovanju radite i što želite postići. Naravno, način na koji ćete to postići, uključuje i kreditna sredstva ako poslovni plan dostavljate kreditorima.

Naglasila bih još i važnost poslovnog plana za donošenje odluka. Ponekad je teško donijeti odluku o zaduživanju ili novoj investiciji, a ako još niste sigurni hoćete li moći realizirati svoju ideju, onda je još i teže.

Pisanjem poslovnog plana, sami sebi ćete dodatno potvrditi opravdanost svoje ideje.

Načela poslovnog planiranja

1. Neka poslovni plan bude kratak

ACJ AIMS poslovni plan

Ako ste startup to je pogotovo važno. Izradite poslovni plan koji će biti kratak i jasan.

Zašto je to važno?

Kao prvo sigurno želite da vaš poslovni plan bude pročitan. Znamo kako nam je svima važno doći do informacija brzo, bez puno kompliciranja.

Ako napišete 50 stranica ili 100 stranica poslovnog plana, nitko vam ih neće čitati. Duljina poslovnog plana ne znači nužno da će dati sve potrebne odgovore i da ćete staviti sve važne činjenice u poslovni plan.

Uzimajući u obzir kako bi poslovni plan trebao biti "živi dokument", koji ćete koristiti i revidirati u poslovanju, važno je da bude kratak i jasan.

Kraći dokument će vam biti jednostavnije i revidirati. 

Možete koristiti i jednu vrlo kratku formu - poslovni plan na jednoj stranici - Canvas model. To je odličan alat koji će vam pomoći da iskristalizirate sve ideje, prije nego što počnete pisati poslovni plan za kreditora.

2. Koristite jednostavan jezik

Izradite poslovni plan koristeći jednostavan jezik. Sigurno ne želite poslovni plan tako zakomplicirati da ga ni vi ne razumijete.

Znamo kako svaka branša ima puno izraza koji se uobičajeno koriste, ali su nerazumljivi ostalima. Tako npr., ako ste u IT sektoru trebate izbjegavati izraze i akronime koji su poznati u toj industriji.

Evo primjera:

Komplicirani jezik:

"Naša tvrtka implementira visokofrekventne algoritamske trgovačke strategije koristeći kvantitativnu analizu za maksimiziranje ROI u nestabilnim tržišnim uvjetima."

Jednostavni jezik:

"Naša tvrtka koristi posebne računalne programe za brzo trgovanje na burzi. Analiziramo podatke kako bismo donosili pametne odluke o kupnji i prodaji dionica, što nam pomaže da zaradimo više novca čak i kada su tržišne cijene vrlo promjenjive."

Kada u poslovnom planu opisujete svoj proizvod ili uslugu koristite jednostavna pojašnjenja.

Neka poslovni plan bude pisan jezikom koji je svima razumljiv.

U privitku svoga poslovnog plana uvijek možete imate neke konkretnije dodatke, ako želite.

3. Jasno napišite svoju poslovnu ideju

ACJ AIMS poslovna ideja

Napišite svoju poslovnu ideju na jednoj stranici. Canvas model na jednoj stranici je idealna forma. Pomoći će vam da kratko i jasno prođete kroz sve dijelove svog poslovanja. Također će vam omogućiti da jasno definirate svoje vrijednosti koje trebaju prepoznati i kreditori.

Nakon što stavite svoju poslovnu ideju na jednu stranicu, predstavite je svojima najbližima. Jako je dobro imati povratnu informaciju, porazgovarati s nekim prije nego što krenete dalje.

Testiranje ideje i revidiranje može vam uštedjeti vrijeme i trud te eliminirati uzaludna lutanja. Ovo je važno i za sve one koji razmišljaju o proširenju poslovanja, ne samo za one koji tek pokreću poslovanje.

Primjer za eko-friendly kafić

  1. Naziv tvrtke: Zeleni kutak
  2. Vrijednost koju nudimo: Ponuda svježe, organske kave i zdravih, lokalno proizvedenih zalogaja u ekološki osviještenom ambijentu.
  3. Ciljne skupine: Ljubitelji kave koji su ekološki osviješteni, mladi profesionalci, studenti i lokalna zajednica.
  4. Ključne aktivnosti: Nabava organskih sastojaka, kreiranje ugodnog ambijenta za druženje.
  5. Ključni resursi: Dobavljači organskih proizvoda, oprema za kafić, osoblje s iskustvom u ugostiteljstvu.
  6. Kanali prodaje: Direktna prodaja u kafiću, online narudžbe, suradnja s lokalnim poduzećima.
  7. Vrste prihoda: Prodaja kave i eko sendviča, organiziranje događaja, suradnje s lokalnim tvrtkama i školama.
  8. Struktura troškova: Nabava sastojaka, plaće zaposlenika, održavanje prostora, marketinške aktivnosti.
  9. Ključni partneri: Lokalni dobavljači, ekološke organizacije, obližnje obrazovne institucije.
  10. Vrijednosti i misija: Promicanje ekološke svijesti, pružanje kvalitetnog i zdravog proizvoda, stvaranje zajednice oko održivog načina života.

4. Budite odvažni

Ne morate biti magistar ekonomskih znanosti kako bi mogli izraditi poslovni plan. Puno je poduzetnika koji uspješno posluju, a završavali su razna stručna usmjerenja koji nisu direktno povezani s ekonomijom.

Ono što morate biti spremni je, staviti na papir svoju ideju i braniti je pred kreditorima. Krenite od osnovnih postavki i korak po korak dalje dopunjavajte.

5. Ne zaboravite jasno definirati ciljeve

ACJ AIMS izrada ciljeva

Sigurno vi najbolje znate kako želite razvijati svoje poslovanje.

Vaš poslovni plan treba jasno definirati ciljeve vašeg poslovanja. Ovo uključuje kratkoročne i dugoročne ciljeve, kao i strategiju za njihovo postizanje.

Na koji način i koliko brzo želite doći od točke A do točke B?

Želite li proširivati svoj tim i u kojem roku?

Koliko će vam biti potrebno poslovnog prostora i drugih resursa za razvoj poslovanja?

Koje tržište vam je primarno, a na koje ćete se fokusirati u budućnosti?

U nastavku su neki od primjera kako ih definirati u poslovnom planu.

  • Pregled ciljeva

Kratkoročni ciljevi (1-2 godine): Povećanje tržišnog udjela u IT sektoru unutar domaćeg tržišta, lansiranje dva nova proizvoda, povećanje godišnjeg prihoda za 25%.

Dugoročni ciljevi (3-5 godina): Proširenje poslovanja na međunarodno tržište, postizanje prepoznatljivosti brenda u IT industriji, udvostručenje godišnjeg prihoda.

  • Strategija za ostvarivanje ciljeva

Razviti inovativne IT proizvode koji odgovaraju trenutnim tržišnim potrebama.

Intenzivirati marketinške aktivnosti i prisutnost na društvenim mrežama.

Uspostaviti partnerstva s ključnim međunarodnim igračima u IT sektoru.

  • Plan razvoja poslovanja

Proširenje tima: Zapošljavanje 10 novih stručnjaka u naredne dvije godine.

Potreba za poslovnim prostorom: Pronalazak većeg uredskog prostora do kraja treće godine.

Dodatni resursi: Investiranje u naprednu IT infrastrukturu i obuku zaposlenika.

  • Fokus na tržištu

Primarno tržište: Domaće tržište s fokusom na malo i srednje poduzetništvo.

Budući fokus: Širenje na tržišta Srednje i Istočne Europe, s posebnim naglaskom na digitalnu transformaciju poduzeća.

U nastavku ću navesti koje glavne dijelove morate imati kako bi napisali najbolji poslovni plan i predstavili svoju ideju.

Ključni dijelovi poslovnog plana

ACJ AIMS ključni cijelovi poslovnog plana

Svaki poslovni plan, bez obzira o kojoj se branši radi i koliko malo ili veliko poduzeće bilo uključuje 6 osnovnih dijelova.

Sažetak

Sažetak vašeg poslovanja u kojem ćete navesti osnovno o vama i o vašoj poslovnoj ideji. Neka bude na maksimalno 1 stranici teksta. To je dakle, pregled vašeg poslovanja na temelju kojeg će se moći steći osnovni uvid u vaše poslovanje.

Primjer sažetka poslovanja poduzeća EcoClean

Uvod: EcoClean j.d.o.o. je inovativna startup tvrtka osnovana 2023. godine s misijom pružanja ekoloških rješenja za čišćenje domaćinstava i poslovnih prostora. Naša vizija je transformirati industriju čišćenja korištenjem održivih metoda i proizvoda koji su sigurni za okoliš i zdravlje ljudi.

Osnovni podaci: Osnovana u Zagrebu, EcoClean je plod dugogodišnjeg istraživanja i strasti prema očuvanju okoliša. Naša ponuda uključuje širok spektar usluga čišćenja koje koriste biološki razgradive deterdžente i najnovije tehnologije koje smanjuju utjecaj na okoliš.

Poslovna ideja: Naša poslovna ideja temelji se na kombinaciji visokokvalitetnih, ekoloških usluga čišćenja s pristupačnim cijenama, čime se postiže ravnoteža između održivosti i pristupačnosti. Cilj nam je postati vodeći pružatelj eko-čistih usluga u Zagrebu s planovima širenja na okolne gradove.

Strategija i ciljevi: Ključ našeg pristupa je edukacija tržišta o važnosti ekoloških proizvoda i usluga te gradnja snažne korporativne kulture temeljene na održivosti i inovacijama. Kratkoročni cilj je uspostaviti snažnu bazu klijenata u Zagrebu, a dugoročni cilj je proširenje usluga na nacionalnoj razini i razvoj vlastite linije ekoloških proizvoda za čišćenje.

Temelj vašeg poslovanja

U ovom dijelu jasno trebate odgovoriti na tri vrlo važna pitanja. Kada na njih odgovorite kreditor će vrlo lako moći prepoznati jesu li i vama samima osnovne postavke vašeg poslovanja jasne ili treba plan vratiti na doradu.

1. Koji problem rješavate?

2. Postoji li potreba na tržištu za vašim proizvodom ili uslugom?

3. Koje je vaše ciljano tržište i tko vam je konkurencija?

Ponovit ću još jednom. Vjerojatnost da se plan vrati na doradu ili odbije, ako ne odgovorite jasno na ova tri pitanja je vrlo velika. Stoga, posvetite ovom dijelu poslovnog plana posebnu pažnju.

Primjer za poslovanje poduzeća SmartHome Solutions j.d.o.o.

  1. Koji problem rješavate? SmartHome Solutions rješava problem visokih troškova energije i nedostatka efikasnosti u upravljanju kućanskim uređajima. Naši pametni uređaji omogućuju korisnicima da kontroliraju potrošnju energije, pružajući automatizaciju doma koja štedi vrijeme i novac.
    Na primjer, naš pametni termostat pomaže u smanjenju troškova grijanja i hlađenja optimiziranjem temperature prema navikama korisnika.
  2. Postoji li potreba na tržištu za vašim proizvodom ili uslugom? Da, postoji značajna potreba za pametnim uređajima u domaćinstvima. S obzirom na rastuću svijest o održivosti i potrebi za uštedom energije, sve više kućanstava traži rješenja koja će im pomoći da budu energetski efikasnija. Osim toga, trend automatizacije domova i želja za udobnijim životom dodatno potiču potražnju za našim proizvodima.
  3. Koje je vaše ciljano tržište i tko vam je konkurencija? Naše ciljano tržište su kućanstva srednje i više klase u urbanim područjima, osobito oni koji su tehnološki osviješteni i ekološki svjesni. Naša konkurencija uključuje druge proizvođače pametnih kućanskih uređaja kao što su EcoSmart d.o.o. i HomeTech Innovations d.o.o. Međutim, naš jedinstveni pristup integraciji i personalizaciji pametnih uređaja nas izdvaja od konkurencije.

Analiza tržišta

ACJ AIMS analiza tržišta ideja

Pokažite kreditorima da razumijete tržište. Uključite analizu konkurencije, ciljno tržište, i potencijalne mogućnosti rasta.

Predlažem vam da obavezno izradite SWOT analizu kako bi analizirali svoje prednosti i slabosti te mogućnosti i prijetnje koje imate na tržištu. Postoje i razni drugi modeli, no SWOT analiza je jednostavna za izradu i primjenu.

Primjer analize tržišta za GreenTech Innovations

  1. Razumijevanje tržišta: GreenTech Innovations se fokusira na tržište ekoloških tehnoloških rješenja, koje je u brzom rastu zbog sve veće svijesti o održivosti i promjenama u regulativama vezanim za zaštitu okoliša. Naši ciljni kupci su tvrtke koje traže održiva tehnološka rješenja kako bi smanjili svoj ekološki otisak i povećali energetsku efikasnost.
  2. Analiza konkurencije: Konkurencija uključuje etablirane igrače kao što su EcoSolutions d.o.o. i inovativne startupe poput CleanTech Pioneers d.o.o. Iako su ovi konkurenti dobro pozicionirani na tržištu, GreenTech Innovations d.o.o. se izdvaja svojim jedinstvenim pristupom koji kombinira naprednu tehnologiju i prilagođene rješenja za specifične potrebe klijenata.
  3. Mogućnosti rasta: Postoji značajan prostor za rast u segmentu održivih tehnoloških rješenja, posebno u područjima obnovljive energije, pametnih gradova i industrijske održivosti. Planiramo iskoristiti te mogućnosti proširenjem na nove tržišne segmente i kontinuiranim inovacijama u našim proizvodima.
  4. SWOT analiza:
    Prednosti (Strengths): Inovativna tehnologija, prilagodljiva rješenja, stručni tim.
    Slabosti (Weaknesses): Ograničena prepoznatljivost brenda, ograničeni kapital za istraživanje i razvoj.
    Mogućnosti (Opportunities): Rastuća potražnja za održivim tehnologijama, povećanje ekoloških regulativa.
    Prijetnje (Threats): Jaka konkurencija, brze promjene tehnologije, političke i ekonomske nestabilnosti.

Prodajni i marketing plan

U ovom dijelu poslovnog plana opisujete kako ćete iskoristiti priliku da tržištu ponudite svoj proizvod ili uslugu.

Detaljno objasnite kako planirate privući i zadržati kupce. 

Uključite strategije za marketing, prodaju, distribuciju i promociju vaših proizvoda ili usluga.

Mora svakako uključivati način na koji ćete pristupiti kupcima, dakle marketinške i prodajne aktivnosti. Na koji način ćete te aktivnosti pratiti i kako ćete ih po potrebi korigirati.

Primjer prodajnog i marketing plana za FreshFoods

  1. Marketinški pristup: FreshFoods d.o.o. će se fokusirati na digitalni marketing kako bi privukao svoju ciljnu publiku - zdravstveno osviještene pojedince i zaposlene profesionalce. Naša strategija uključuje redovno slanje newslettera s receptima, savjetima za zdravu prehranu i posebnim ponudama.
  2. Prodajne strategije:
    Lako korištenje web stranice i mobilne aplikacije za naručivanje, s opcijama prilagodbe obroka.
    Ponuda tjednih i mjesečnih pretplata za redovitu dostavu, s fleksibilnošću u odabiru obroka i pauziranju pretplate.
    Privlačenje novih kupaca kroz uvodne popuste i vjernost starih kupaca kroz program lojalnosti.
  3. Distribucijski plan:
    Partnerstvo s lokalnim dobavljačima za svježe sastojke.
    Uspostava efikasnog logističkog sistema za brzu i pouzdanu dostavu.

Operativni plan poslovanja

Opišite kako će vaše poslovanje funkcionirati na dnevnoj bazi. To uključuje proizvodne procese, lanac opskrbe, logistiku, i upravljanje resursima.

Ovisno o vrsti poslovanja, ovaj dio poslovnog plana treba uključivati način plasiranja proizvoda i usluga na tržište i uz koje komercijalne uvjete.

Ponovimo, to je dio u kojem trebate opisati logistiku, osnovne podatke o vaših zaposlenicima i imovini koju imate.

Izdvojit ću primjer upravljanja resursima:

  • Ljudski resursi: Naš tim se sastoji od iskusnih profesionalaca, od inženjera do menadžera prodaje, koji su ključ uspjeha našeg poslovanja.
  • Financijski resursi: Efikasno upravljanje financijama s fokusom na kontrolu troškova i povećanje profitabilnosti.
  • Tehnički resursi: Ulaganje u najnoviju tehnologiju i opremu za održavanje konkurentske prednosti.

Financijski plan

ACJ AIMS financijski plan

Jedan od najvažnijih segmenata vašeg poslovnog plana je detaljan financijski plan. To uključuje projekcije prihoda, troškova, novčanih tokova i potrebna sredstva.

Ovaj dio treba jasno pokazati kako planirate upravljati financijama i kako će dodatna sredstva koja tražite biti iskorištena za rast poslovanja.

Ovaj dio plana će nefinancijaši najteže samostalno napraviti. Zato se često traži pomoć stručnjaka za izradu financijskog plana.

Financijski stručnjak koji ima ulazne parametre razrađene u prethodnim poglavljima vam može brzo pomoći i ukazati na problematiku.

Primjer financijskog plana za "BrightTech"

  1. Projekcije prihoda:
    Prva godina: Očekujemo skromne prihode uslijed ulaganja u marketing i izgradnju tržišta.
    Druga do peta godina: Postepeni rast prihoda s povećanjem prodaje i proširenjem tržišta.
    Detalji prihoda po proizvodima, uslugama i tržišnim segmentima.
  2. Procjena troškova:
    Početni troškovi: Uključuju troškove osnivanja, nabavu opreme, troškove istraživanja i razvoja.
    Operativni troškovi: Redovni troškovi poput plaća, zakupa, nabave materijala, marketinških aktivnosti.
    Budući troškovi: Predviđeni troškovi za širenje poslovanja, uključujući moguće nove proizvodne pogone ili dodatno osoblje.
  3. Novčani tokovi:
    Mjesečni i godišnji planovi novčanih tokova, pokazujući kada i kako očekujemo priljev i odljev novca.
    Predviđanje trenutaka kada bi mogla biti potrebna dodatna kreditna sredstva.
  4. Dugoročni financijski ciljevi:
    Ciljevi za profitabilnost, tržišni udio, i povrat na investiciju.
    Planovi za eventualno širenje poslovanja ili diverzifikaciju proizvoda.

Dodaci

Najčešće su to detaljniji opisi proizvoda ili usluga, slike, certifikati i sl.

Zaključak

Izrada poslovnog plana za kreditore je važan korak u osiguranju financiranja i rasta vašeg poslovanja.

Poštivanjem ovih koraka, možete stvoriti snažan i uvjerljiv poslovni plan koji će pokazati kreditorima zašto je vaša poslovna ideja vrijedna njihove investicije.

Zapamtite: Jasan, dobro napisan poslovni plan nije samo vaša korak do sredstava za financiranje, već i važan alat za usmjeravanje vašeg poslovanja prema uspjehu.

Želite li pomoć pri samostalnoj izradi poslovnog plana ili u nedostatku vremena trebate uslugu izrade poslovnog plana, javite nam se na mail [email protected]

Ako se bavite prodajom usluga možete preuzeti i Poslovni plan za poduzeće u uslužnim djelatnostima.

Organiziramo i radionice PLANIRANJE I POSLOVNI PLAN.

Autor: Anka Cvitanović Jovanić

Prijavite se na newsletter

Prijavom prihvaćam da se moji podatci spremaju u bazu podataka i koriste u svrhu slanja newslettera ACJ AIMS d.o.o.

Newsletter